Search

Crisis of “A blessing in disguise”

"Daar waar je struikelt ligt je grootste schat begraven"

Wist je dat onder een verslaving of obsessief gedrag vaak somberheid zit? En daaronder weer niet gevoelde emoties? En dat dus het voelen en verwerken van de onderliggende emoties de weg is om van ongezond gedrag af te komen? Als je te lang doorgaat met ongezonde stresspatronen kan dit allerlei gezondheidsklachten leiden zoals: Burn-out, emotionele- en stemmingsstoringen als een depressie, chronische vermoeidheid, slaapstoornissen, hart- en vaatziekten, chronische pijn, verstoorde immuniteit.

Vaak komen mannen pas in mijn praktijk als er iets gebeurd is waardoor zij niet meer in hun ‘verslaving’ kunnen vluchten. Bijvoorbeeld iemand die elke avond vele kilometers moet hardlopen en ineens een blessure krijgt. Wat dan komt hij pas in contact met de onderliggende somberheid of onvrede. Een extra moeilijkheid is dat vaak anderen je bewonderen om dat gedrag: “Zo, die heeft een goede conditie of doorzettingsvermogen.” Of: “Hij heeft het goed voor elkaar, kijk eens hoe druk hij het heeft.”

Ik gebruik het woord verslaving hier als zijnde die meestal onbewust inzetten om iets niet te voelen. Voorbeelden zijn: nog harder te gaan werken, excessief sporten, perfectionisme, teveel kopen maar natuurlijk ook meer alcohol gaan drinken. Voor mijn burn-out was ik erg perfectionistisch en had ik een sterke doorpakker in me, dat was voor mij een manier om de onderliggende onzekerheid niet te hoeven voelen. 

De weg naar gezond omgaan met stress en emoties begint bij het herkennen dat je gedrag niet gezond is. Een patroon kan heel hardnekkig zijn, de Mindfulnesstraining kan je daar bewust van maken. Maar helaas, kan meer nodig zijn om ongezonde patronen te doorbreken. 

Sterker nog, soms kun je mindfulness gebruiken om gedrag nog langer vol te houden. Dan werk je meer aan symptoombestrijding en niet aan de onderliggende oorzaak. 
Maar het gave is, dat juist de symptomen jou iets te leren hebben. “Daar waar je struikelt, ligt je grootste schat begraven”

Wil jij de schat opgraven en de volgende crisis voor zijn biedt mijn praktijk meerdere trajecten zowel individueel als in groepen.

Had je het gratis e-boek al gedownload? Doe het anders alsnog:  Gratis e-boek